Leaflet voor Garden of Kairos

Voor ‘Garden of Kairos’ heb ik een paar weken geleden een leaflet ontworpen. Hiernaast zie je het ontwerpproces. Ik vind het altijd tof om te zien hoe een ontwerp ontstaat. In het begin heb ik een idee, maar door mezelf uit te dagen nieuwe ideeën te bedenken komt er toch weer iets uit wat ik niet verwacht.

Grafisch ontwerpen

Deze leaflet is een schoolvoorbeeld van een grafisch ontwerpproces. Hoe pak ik dit aan? Ik begin altijd klein, op postzegelformaat. En dan probeer ik veel varianten te maken. In een product ontwerpproces heeft men het over radicale innovatie en incrementele innovatie. Het verschil daartussen is dat radicaal ‘helemaal nieuw’ betekent en incrementeel het bestaande product verbetert. Dat verschil zie ik ook in grafisch ontwerpen, ik begin met een aantal varianten in een stijl die ik leuk vind (incremental innovation). Maar de kunst is om dat af te wisselen met totaal nieuwe ideeën. In mijn hoofd wissel ik continu: ga ik dit idee verbeteren of voor een totaal nieuw idee?

Zodra een ontwerp goed voelt, werk ik ‘m uit op een niveau dat recht doet aan het ontwerp zonder dat het helemaal af lijkt. De schets is een communicatietool, als het eruit ziet alsof het klaar is valt het gesprek erover snel dood.

“Zodra een ontwerp goed voelt”. ‘Goed voelen’ heeft te maken met balans, stijl, smaak. Een gevoel van rust. Maar dat is snel zweverig. Het is iets subjectiefs, wat toch ook iets universeels in zich heeft. Fascinerende materie.