Uitleg Hydraulisch Schema

Deze infographic laat zien hoe techniek uitgelegd kan worden op een simpele manier die voor iedereen te begrijpen is.

De illustratie is gemaakt op basis van een hydraulisch schema. Dit schema geeft het warmtesysteem weer van een jaren 70 woonhuis dat gasloos is gemaakt. Water wordt verwarmd zonder gas-boiler. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een warmtepomp, heat pipes en een boiler. Het doel van de infographic is om het systeem uit te kunnen leggen aan een leek, bijvoorbeeld voor verkoop.

Een hydraulisch schema is heel visueel, maar er zit zoveel technische knowhow in het schema dat een gemiddeld persoon het niet kan begrijpen. Het bevat o.a. informatie over type pompen, kranen of ventielen. De illustratie laat dit niet zien. Een installateur zal uiteindelijk toch naar het technische hydraulisch schema moeten kijken omdat daar alle informatie inzit. Het schema is effectief, de illustratie is efficiënt.

Deze infographic laat zien dat als je dat op een andere manier gaat visualiseren, je altijd informatie gaat verliezen. Maar je hiermee het wel snel kan uitleggen. Door eerst de illustratie te bekijken en daarna pas het schema zal de installateur het schema veel sneller begrijpen.

Hydraulisch schemaWarm water systeem

Technische illustratie

Dit is een voorbeeld van een technische illustratie. Techniek is iets heel ruimtelijks, daarom is het voordehand liggend om er visualisaties van te maken. Dat gebeurd heel vaak met behulp van CAD-tekeningen, elektrisch schema of zoals hier een hydraulisch schema. Allemaal erg visueel.

Om de kennis van hiervan te communiceren gaat het ook over de kunst van het samenvatten. Zo’n schema is wel heel effectief om alles te communiceren, maar niet efficiënt. Het informeert voor veel situaties teveel. Daarnaast is het schema niet te begrijpen voor mensen die weinig van deze manier van communiceren afweten.

Als je een heel groot gedetailleerd CAD-model hebt met meerdere assemblies bewerkt op je pc, word deze langzaam. Als je een vereenvoudigd model gebruikt, word je computer veel sneller. Je hoofd werkt net zoals die computer. In de termen van deze visualisatie: bij de illustratie begrijpt de lezer de informatie veel sneller. De uitdaging is: wanneer communiceer je genoeg voor deze doelgroep? Waar verlies ik de relevantie van het schema? Welke informatie is cruciaal?

Als de lezer het vereenvoudigde schema begrijpt, is het een ingang tot sneller begrip van het gedetailleerde schema.